
De onzichtbare risico’s van het CLV Systeem
Veel appartementencomplexen maken gebruik van het Combinatie Luchttoevoer- en Verbrandingsgasafvoer (CLV) voor hun ketels. Wat veel bewoners en beheerders zich echter niet realiseren, is dat dit systeem vaak niet zichtbaar is – en juist dat maakt het een risico. Omdat het CLV systeem uit het zicht is, wordt het vaak vergeten of verwaarloosd, met potentieel ingrijpende gevolgen voor de veiligheid en het comfort van bewoners.
Veel voorkomende problemen bij een CLV systeem:
-
Lekkage door corrosie: Na verloop van tijd kunnen leidingen in het CLV systeem gaan roesten, wat leidt tot lekkages en schade aan de installatie.
-
Verouderd systeem: Veel oudere CLV systemen zijn niet ontworpen voor moderne HR-ketels, wat kan leiden tot inefficiëntie en verhoogde kans op storingen.
-
Verstoppingen in de riolering: Aanslag of verstoppingen in de riolering van het CLV systeem kunnen leiden tot ernstige schade en zelfs verstoring van de werking van de ketels.
Het is belangrijk om het CLV systeem regelmatig te laten inspecteren om deze risico’s tijdig te detecteren en te verhelpen. Voorkom grotere problemen door het onderhoud niet uit te stellen en investeer in de veiligheid en efficiëntie van uw systeem.

.png)
Het voorkomen van onnodige kosten...
...doormiddel van een goede planning.
VvE’s zorgen voor een veilige woonomgeving met een CLV-inspectie.
Het CLV-systeem bevindt zich verborgen in een schacht. Hoewel het niet zichtbaar is, speelt het een cruciale rol in de luchtkwaliteit van uw woning. De VvE draagt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van dit rookgassysteem. Regelmatige controles zijn daarom essentieel.
Geschiktheidsverklaring voor bestaande CLV-systemen?
Een rookgasafvoersysteem moet bij ketelvervanging minimaal één ketelleven (15 tot 20 jaar) meegaan om te voldoen aan de geldende eisen en veiligheid.
Sinds de invoering van de Gasketelwet hebben installateurs de verplichting om bij het vervangen van een cv-ketel die is aangesloten op een CLV-kanaal, bij de eigenaar van het appartementencomplex of de V.v.E. te informeren naar de geschiktheidsverklaring. Deze verklaring toont aan dat het CLV-systeem geschikt is voor de aangesloten toestellen en minimaal één ketelleven veilig kan worden gebruikt.
Bij nieuwe CLV-systemen stelt de schoorsteenbouwer een Technisch Dossier op. Dit dossier bevat onder andere een geschiktheidsverklaring waarin precies staat welke en hoeveel cv-toestellen op het systeem mogen worden aangesloten.
Voor bestaande CLV-systemen ligt dit complexer. Een camera-inspectie alleen is niet voldoende om de veiligheid en gasdichtheid van het systeem te waarborgen. De geschiktheidsverklaring moet worden afgegeven door de fabrikant van het CLV-systeem. In de praktijk is het echter vaak lastig om deze verklaring te verkrijgen, omdat de staat van het systeem sterk kan variëren en een langere levensduur niet eenvoudig kan worden gegarandeerd.
Bedrijven die een geschiktheidsverklaring afgeven na een camera-inspectie van een bestaand CLV-systeem zijn onvoldoende op de hoogte van de regelgeving of misleiden bewust.
In onze ervaring hebben schoorsteenbouwers nog niet de garantie durven geven en aansprakelijkheid te aanvaarden, dat een reeds gebruikt CLV-systeem voldoende gasdicht is en nog minimaal één ketelleven veilig kan worden gebruikt. Met de komst van steeds betere rookgasafvoermaterialen kan dit in de nabije toekomst mogelijk veranderen, waardoor levensduur en gasdichtheid van bestaande systemen wellicht beter gegarandeerd kunnen worden.
Zonder een geldige geschiktheidsverklaring mag een defect toestel niet zomaar worden vervangen. Tijdelijk doorgebruik van het CLV-systeem is onder strikte voorwaarden wel mogelijk.
